De geschiedenis van carnavalskostuums

Nieuwe Brabantse Kunst Stichting

De geschiedenis van carnavalskostuums

Carnavalskostuums zijn ontstaan uit de viering van carnaval en carnaval is een jaarlijkse viering van het leven in veel landen van de wereld. In feite kunnen we door meer over carnaval te leren, ook meer over onszelf leren door het accepteren en begrijpen van andere culturen. Want hoe is carnaval begonnen? Nou, honderden jaren geleden begonnen de volgelingen van de katholieke kerk in Italië met de traditie om een kostuumfestival te houden, vlak voor de eerste dag van de vastentijd. De kostuums werden toen nog niet carnavalskostuums genoemd. Omdat katholieken in de vasten niet geacht worden vlees te eten, noemden ze hun festival “carnevale”, wat betekent “het vlees wegleggen.” Naarmate de tijd verstreek, genoten de carnavals in Italië aan grote bekendheid. Daarnaast breidde het hele gebeuren zich ook uit naar Frankrijk, Spanje en alle katholieke landen in Europa. Toen de Fransen, Spanjaarden en Portugezen de controle over Amerika en andere delen van de wereld overnamen, brachten zij hun traditie van het vieren van carnaval met zich mee.

De relatie tussen carnavalskostuums en Afrika

Het ontstaan van de echte glamoureuze carnavalskostuums is terug te vinden in de oude Afrikaanse traditie van paraderen en in cirkels bewegen in dorpen, terwijl men kostuums en maskers draagt. De reden waarom Afrikanen dit deden, is omdat ze geloofden dat de dorpen rond de bomen geluk brachten, problemen genazen en boze familieleden die waren gestorven kalmeerden. De details van de echte Braziliaanse carnavalskostuums, zijn opnieuw geleend uit een Afrikaanse traditie: het samenstellen van natuurlijke voorwerpen (botten, grassen, kralen, schelpen, stof) om een masker of carnavalskostuums te maken.  Elk voorwerp heeft een spirituele betekenis. Veren werden door Afrikanen in hun moederland vaak gebruikt op maskers en hoofdtooien als een symbool van het menselijk vermogen om uit te stijgen boven problemen, pijnen, liefdesverdriet en ziekte. Tegenwoordig zien we veren in vele vormen terugkomen bij het maken van carnavalskostuums. Brazilië, ooit een Portugese kolonie, is beroemd om zijn carnavalsfestiviteiten, extravagante carnavalskostuums en levendige poppen, net als Mardi Gras in Louisiana (waar Afro-Amerikanen zich vermengden met Franse kolonisten en indianen).

Hoe speciaal is het kostuum in Brazilië?

Om een Braziliaans carnavalskostuum te maken, gaan er heel wat weken van creativiteit, energie en geduld aan vooraf. Voornamelijk omdat ze voor een volledige groep worden gemaakt. De eerste stap is het bedenken van een thema of totaalconcept voor de kostuums. Nadien volgt het vervaardigen van voorbeelden voor elke danser. De kostuums worden vervolgens genaaid, gedecoreerd en aangepast aan elke danser. Al deze creatieve activiteiten vinden plaats in wat in het Caribisch gebied wordt aangeduid als ‘Mas Camps’, waar teamwerk en organisatie cruciaal zijn voor het maken van een mogelijk bekroonde productie. De grotere poppen die gebruikt worden tijdens het festival, zijn meestal moeilijker te ontwerpen en te bouwen. Enorme frames worden gemaakt door draden in vormen te buigen en vervolgens te bedekken met papier-maché, schuim en andere materialen. De poppen moeten zich al dansend over verschillende podia en straten kunnen verplaatsen en mogen niet uit elkaar vallen! Vele verschillende vormen van decoraties en natuurlijke materialen (door de mens met de hand gemaakt) worden gebruikt om de carnavalskostuums van de poppen te transformeren in ware kunst. Een van die kunstenaars, is Peter Minshall. Hij wordt internationaal geprezen als de belangrijkste kunstenaar op het gebied van ‘dansende bewegende poppen’. Telkens weer slaagt hij erin om de 3D-kwaliteit van de grote poppen te combineren met de dramatische en choreografische expressiviteit van een levende menselijke performer. Zin om dit jaar carnaval extravagant met een Caribische tint te vieren? Bekijk het veelzijdige aanbod aan carnavalskostuums van feestwinkel & kadoshop Party-time, party-time.nl. Van kledij tot accessoires, bestel vandaag en ontvang je bestelling binnen 4 werkdagen!