Workshop schrijven

Nieuwe Brabantse Kunst Stichting

Workshop schrijven

Creatief schrijven is een vaardigheid. Het is dus te leren. Er zijn bepaalde trucs en technieken die je kunt gebruiken om een goed verhaal op papier te zetten. In een workshop schrijven van Marieke Frankema krijg je al deze regels te horen. Je leert hoe je een interessant karakter bedenkt, hoe je een avontuur opbouwt en hoe je zorgt voor spanning en emotie in een scene. Surf snel naar http://mariekefrankema.nl/workshop-schrijven/ voor meer informatie, of om een afspraak te maken. Hoe kan een workshop schrijven jou helpen om je schrijfvaardigheid te ontwikkelen?

  • Persoonlijke aandacht en groei
  • Constructieve feedback
  • Veel oefenen

Tijdens een workshop schrijven krijg je veel persoonlijke aandacht. Jij bepaalt zelf waar de nadruk op moet liggen. Wil je leren hoe je een verhaal zorgvuldig opbouwt, dan kun je daar het meeste tijd aan besteden. Tijdens de workshop pak je dus problemen aan waar jij tegenaan loopt. Daardoor kun je groeien als schrijver. Het kan lastig zijn om deze stappen individueel te zetten, zonder dat je weet waar je naar moet zoeken. Tijdens een workshop schrijven krijg je bovendien constructieve feedback. Je verhalen worden geanalyseerd en waar nodig gecorrigeerd. Dat is niet om kritiek te uiten, maar juist om het werk zo goed mogelijk te maken. Je kunt een workshop schrijven alleen volgen, maar ook klassikaal. Dat laatste is zeker aan te bevelen, omdat je dan niet alleen feedback ontvangt van de instructrice, maar ook van de andere schrijvers. Bedenk goed: je schrijft niet voor jezelf, maar voor je publiek! Tot slot ga je tijdens een workshop schrijven gewoon veel oefenen. Je schrijft meer in een uur dan je misschien in de twee weken daarvoor hebt gedaan. Op hetzelfde moment kom je in aanraking met de nodige theorie, zodat je niet alleen meer schrijft, maar ook beter schrijft. Omdat schrijven in de basis subjectief is, kan iedere schrijver zich ontwikkelen. Tijdens een workshop schrijven leer je waar je aan moet denken.   

Workshop schrijven: jong geleerd is oud gedaan

Creatief lezen is een belangrijk onderdeel op de basisschool. Kinderen leren al op jonge leeftijd om een tekst begrijpen. Wil je jouw kinderen al vroeg laten kennismaken met deze vaardigheid? Kies dan voor een workshop schrijven! Wanneer een kind zelf het verhaal moet bedenken, moet hij of zij het verhaal ook begrijpen. Niet alleen de schrijfvaardigheid neemt toe, maar ook de leesvaardigheid en de creativiteit. Hoe jonger het kind de pen oppakt, hoe beter het resultaat. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een workshop schrijven, of wil je gewoon eens horen hoe een cursus precies in elkaar zit? Surf dan naar bovenstaande site en neem contact op. Je kunt telefonisch contact opnemen via het opgegeven telefoonnummer, maar je kunt ook een berichtje achterlaten op het contactformulier. Binnen korte tijd word je teruggebeld, of krijg je een persoonlijk bericht terug. Wil je Marieke Frankema liever in het echt ontmoeten? Bekijk dan de kalender op de website. Je ziet dan waar zij de komende tijd in het openbaar zal verschijnen.   

Iedere dag een schrijfopdracht

Heb je net een workshop schrijven achter de rug, maar wil je blijven werken aan je schrijfvaardigheid? Leg jezelf dan iedere dag een nieuwe taak op. Bedenk een opdracht waar je die dag mee bezig wilt gaan. Besteed een uur aan het lezen over dat onderwerp en daarna een uur aan het schrijven van je eigen werk. Zo combineer je leren en schrijven en dat maakt je werk stukken beter. Je kunt werken aan je personages, aan je beschrijving van de omgeving of de opbouw van je verhaal, als je maar iedere dag iets produceert! Heel veel succes!